Personel Disiplin Soruşturması
Son Güncelleme:
Personelle ilgili disiplin soruşturmaları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 53. Maddesi kapsamında başlatılır, soruşturmaya ilişkin düzenlenen hükümler doğrultusunda yürütülür.
Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanlarına uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezalarıdır.
Öğretim elemanları dışında iş sözleşmesiyle çalışan personel 4857 sayılı İş Kanunu ve iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesine tabiidir. Memurlar hakkında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125 inci maddesi uygulanır.
Soruşturma, görevlendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tamamlanır. Soruşturma bu süre içinde tamamlanamaz ise soruşturmacı gerekçeli olarak ek süre talep edebilir, disiplin amiri gerekçeyi değerlendirerek ve zamanaşımı sürelerini dikkate alarak karar verir.
Soruşturmacı, hakkında soruşturma başlatılan personelin savunma hakkını tam olarak kullanması konusu üzerinde hassasiyetle durmalıdır.
Savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmacı, soruşturulana hakkında disiplin soruşturması açılan fiilin neden ibaret olduğunu, belirtilen süre içerisinde savunmasını yapmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı bildiren bir yazı gönderir.
Soruşturulan, kendisine savunma için 7 günden az olmamak üzere verilen süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Soruşturmacı tanık dinler; tanık ifadeleri yeminli olarak alınır. Soruşturulana yemin ettirilmez.
Soruşturmacı, disiplin soruşturmasıyla ilgili bilgi ve belgeleri toplama, ifade alma, tanık dinleme, bilirkişiye başvurma, keşif yapma, inceleme yapma ve ilgili makamlarla yazışma yetkisini haizdir.
Soruşturmacının, görevlendirme kapsamında talep ettiği bilgi ve belgeler gecikmeksizin kendisine verilir.